Mrtvé potraviny. Jak doplnit výživový deficit a vyhnout se nemocem?

Vitamins

Málokdo si to uvědomuje, ale většina zdravotních problémů (včetně těch vážných) je zapříčiněna nedostatečnou výživou. I kdybyste se však snažili žít zdravě, dáte tělu jen zlomek toho, co skutečně potřebuje, aby na 100 % fungovalo.

Proč?

Dnešní potraviny totiž obsahují jen zlomek živin oproti minulosti. Jejich množství drasticky klesá vlivem konvenčního zemědělství, které z půdy vyčerpává všechen potenciál. Minerály, vitaminy a další látky pak logicky nemohou přejít do potravy.

Jsou čtyři faktory, které ovlivnily rapidní úbytek minerálů jako selen, měď, kobalt, vápník, zinek nebo železo z půdy:

  1. rozvoj mechanizovaného zemědělství na začátku 20. století,
  2. používání amoniaku (čpavek), dusičnanů a dalších umělých hnojiv,
  3. masivní využívání pesticidů, herbicidů a fungicidů,
  4. vznik genetického inženýrství a glyfosátů na konci 20. století.

Všechny tyto aspekty jsou příčinou toho, že v dnešní potravě nejsou téměř žádné minerály. Pro zajímavost se podívejte na tabulku, která porovnává průměrný obsah některých minerálů na začátku 20. a 21. století (v mg na 100 g potravy):

minerál obsah v roce 1910 obsah v roce 2010
fosfor 47 3
selen 44 0,75
měď 37 0,59
hořčík 27 1,57
kobalt 23 0,33
vápník 14 2,2
zinek 12 1,1
železo 7 0,9


Kvalita potravin může být jen tak dobrá, v jaké půdě rostou. Neznečištěné prostředí zajistí dostatečnou diverzitu mikroorganismů, které jsou zodpovědné za to, že v potravinách je dostatek nutrientů.

Změny v zemědělství sice přinesly zvýšení produkce a zmenšení nákladů, tedy větší efektivitu pěstování, na druhou stranu ale kromě demolice kvality potravin zapříčinily to, že místo živin konzumujeme i chemikálie (pesticidy, herbicidy atd.), které negativně působí na naše zdraví. Jsou totiž toxické.

Ano, můžete konzumovat ovoce a zeleninu v biokvalitě, ale má to dvě nevýhody: 1. bude vás to stát hromadu peněz, 2. abyste do sebe dostali všechny živiny, nacpete se takovým množstvím cukru, že to bude kontraproduktivní. Proto je důležité živiny suplementovat pomocí potravinových doplňků. I u nich je však důležité dávat pozor na řadu věcí:

  • Multivitamin by měl být vyrobený společností s vysokou reputací, standardem jsou garantované kontroly kvality výroby.
  • Obsah živin musí jít přes doporučený denní příjem – ten je minimem.
  • Musí obsahovat nejen některé, ale drtivou většinu všech živin.
  • Musí obsahovat bonus v podobě esenciálních minerálů a antioxidantů.
  • Minerály by měly být vysoce absorbovatelné – většinu levných forem minerálů tělo nedokáže vstřebat. Nejlepší jsou chelátové formy minerálů.
  • Všechny složky multivitaminu by měly být správně poměrově rozděleny, protože se vzájemně ovlivňují.
  • Indicií je i denní dávkování – jedna nebo dvě tablety vám nezajistí potřebný příjem živin (zkrátka do nich nenacpete vše potřebné).

Je rozumné řídit se heslem: „Nemám tolik peněz, abych si je mohl dovolit vyhazovat za levné (a neúčinné) potravinové doplňky.“

Doplňovat živiny lze separátně (pokud chcete dodat extrémně nedostatkové látky jako horčík nebo vitaminy A, D, K2 a omega 3) nebo komplexně formou multivitaminu v prémiové kvalitě.

pesticidy

PROČ jE nejlepší multivitamin whole food

Kruciální záležitostí, která dělá z multivitaminu Dr. Mercoly ten nejlepší na trhu, je množství živin a složek, jež obsahuje. K tomu je potřeba připočíst jejich jasně uvedené množství spolu s tím, že minerály jsou v chelátových vazbách, které zajistí až 80procentní vstřebatelnost (na rozdíl od levných forem, jako jsou oxidové vazby vstřebatelné v řádech jednotek procent).

U nechelátových vazeb navíc musí tělo k odbourání nevstřebaných zbytků sáhnout do vlastních zásob živin. Když si tedy dáte chemický vápník z šumivých tablet, tělo k odbourání zbytků použije vápník z kostí, takže si vlastně škodíte. Nemluvě o tom, že se nevstřebaný vápník usazuje různě po těle a způsobuje ledvinové kameny nebo zanesené cévy.

Pojďme se podívat na některé klíčové živiny:

Vápník – je nutný pro zdraví kostí, zubů, kloubů a šlach. Multivitamin Dr. Mercoly ho obsahuje optimální množství (bere v potaz příjem z potravy – mléčných výrobků, a také vhodný poměr k hořčíku – vzájemně se ovlivňují). Potřeba vápníku roste s věkem, jinak dochází například k řídnutí kostí. Tento multivitamin obsahuje 250 mg vápníku – ani málo, ani moc. Navíc ve formě citrátu, malátu a chelátu. Obvykle jsou používány formy oxidu nebo karbonátu.

Hořčík – pomáhá plicím, dýchacímu systému a podílí se na 360 chemických procesech v těle. S věkem potřeba hořčíku roste. Poslední výzkumy ukazují, že pomáhá chránit buňky proti radiaci, která nás neustále obklopuje. Spolu s vápníkem a vitaminem D chrání kosti, svaly a nervový systém, podporuje zdraví srdce a zajišťuje dostatek energie. V multivitaminu Dr. Mercoly je v chelátové formě, protože je nejlépe vstřebatelná. Běžně se používá oxid.

Draslík - důležitý minerál, který hraje klíčoou roli v metabolismu a křehké rovnováze vody a elektrolytů v těle. Reguluje srdeční tep, funkci svalů, tlak krve a nervové impulzy. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, že hraje roli i v hustotě kostí, které věkem řídnou a jsou slabší. V multivitaminu Dr. Mercoly je chelátová formu draslíku, protože ji tělo využije mnohonásobně víc než obvyklou formu chloridu.

antioxidanty z bylin chrání před volnými radikály

Opravdu kvalitní multivitamin by měl poskytnout extra antioxidanty, které eliminují volné radikály. Ty ohrožují zdraví na molekulární úrovni, obzvlášť mitochondrie. Neustále atakují tělní bílkoviny, karbohydráty, tuky a DNA a mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Každá buňka v těle odolává v průměru 10 tisícům volných radikálů každý den. Jsou to nestabilní, destruktivní molekuly, jimž chybí elektrony. Jejich počet zvyšuje stres, kouření, alkohol, potravinářská aditiva, špatná strava, namáhavé cvičení nebo znečištěné prostředí, v němž žijeme. 

Abychom tělu pomohli lépe bojovat a neutralizovat volné radikály, je potřeba mít v multivitaminu dostatečné množství účinné antioxidační formule, která obsahuje:

Beta karoten – podporuje imunitní systém.

Vitamin C – chrání tělo a pomáhá mu bojovat proti širokému spektru neduhů (formule obsahuje různé formy vitaminu C, aby byla zajištěna co nejlepší vstřebatelnost).

Vitamin D3 – podporuje srdce, svaly, cévní a imunitní systém (obyčejně přípravky obsahují vitamin D2, který tuto roli neplní).

Vitamin E – podporuje svaly (formule obsahuje přirozeně se vyskytující formu alfa tokoferolu).

Selen – důležitý minerál pro podporu imunitního systému (selen zde je v chelátové formě).

L-cystein – podporuje imunitu a dýchací systém (zde je v bioidentické formě).

Lutein – pomáhá chránit oči (zde luteinový extrakt z marigoldu, nikoli syntetické formy).

Lykopen – podporuje imunitní systém a chrání prostatu (zde extrakt lykopenu z rajčat, nikoli syntetické formy).

Proanthokyanidiny z červeného vína – chrání srdce.

Antioxidanty zvyšují vaši vitalitu a energii, podporují imunitu a odolnost vůči vážným nemocem, pomáhají také oddalovat stárnutí.

extra živiny ze zeleniny, ovoce, bylin a zelených potravin

Kromě výše zmíněného obsahuje Multivitamin Whole Food více než 2000 mg extraktů z 25 druhů zeleniny, ovoce, bylinek a zelených potravin té nejvyšší jakosti. Jde o živiny, které pracují v synergii a zajišťují optimální zdraví následujícími způsoby:

 

živina funkce
proanthokyanidiny z červeného vína chrání srdce
brusinka chrání prostatu a posiluje imunitu
česnek podporuje trávení a imunitu
extrakt ze zeleného čaje podporuje imunitu
naklíčený ječmen chrání kardiovaskulární systém a srdce
naklíčená pšenice působí proti stárnutí, podporuje imunitu
brokolice chrání prostatu a posiluje imunitu
květák chrání kardiovaskulární systém a imunitu
spirulina posiluje nervový systém a pružnost pojivové tkáně
chlorella chrání kardiovaskulární systém a imunitu
extrakt ze zelené papáji podporuje trávení a zlepšuje pleť
extrakt z řepy posiluje imunitu
jablečný pektin posiluje imunitu a plíce
bromelain podporuje dýchací systém a trávení
šípková růže posiluje kosti
bioflavonoidy z citronu podporují imunitu
rutin podporuje oběhový systém a imunitu

 

Kromě toho tablety obsahují téměř 700 mg unikátní zeleninovo-ovocné báze, která zajišťuje optimální zdraví:

Kapusta – podporuje zdraví prostaty.

Špenát – posiluje kardiovaskulární a imunitní systém.

Mrkev – udržuje zdravý zrak a úroveň cholesterolu.

Ředkev – podporuje trávení, dýchací a nervový systém.

Celer – podporuje kosti a nervový systém.

Meruňka – povzbuzuje dýchací a imunitní systém.

Ostružina – podporuje trávení a imunitu.

Brusinka – podporuje močový trakt a kardiovaskulární systém.

Hrozno – posiluje krevní oběh a snižuje cholesterol.

whole.food

Velký bonus: bioaktivní forma kyseliny listové

Kyselina listová je velice důležitý vitamin, který se ze stravy získává velice těžko. V Multivitaminu Whole Foods je obsažena biologicky aktivní forma L-5-MTHF (L-methylfolát), kterou tělo dokáže využít a která v něm také jinak funguje.

Obyčejnou (syntetickou) kyselinu listovou musí tělo zpracovat na biologicky aktivní a k tomu potřebuje specifický enzym (methyltetrahydrofolátreduktázu – MTHRF). Výzkum ukázal, že téměř šest z deseti Evropanů má genovou mutaci, která zhoršuje aktivitu tohoto enzymu.

Kyselina listová je extrémně důležitá pro těhotné ženy (její příjem by měl být zvýšen už tři měsíce před plánovaným početím a také při kojení). Přispívá totiž k růstu zárodečných tkání, podporuje rozvoj nervové soustavy dítěte, imunitu, zmírňuje vyčerpání, má vliv na psychiku a krvetvorbu. Funkcí kyseliny listové je však celá řada:

  • Pomáhá udržovat normální hladinu homocysteinu.
  • Vyživuje mozek a podporuje náladu.
  • Pomáhá s metabolismem bílkovin.
  • Podporuje produkci energie.
  • Podporuje normální formování a funkci červených a bílých krvinek.
  • Nedostatek zvyšuje riziko spontánního potratu či závažné neurologické poruchy dítěte.

pozor na dávkování

Extrémně důležité je také si hlídat, v jakém množství některé živiny přijímáme. Některé typy vitaminů mohou být ve větším množství toxické – to se týká například vitaminů A a D. Důležitý je také poměr jednotlivých složek živin, protože jedna bez druhé nemůže správně fungovat. I na tohle se při vývoji Multivitaminu Whole Food dával pozor. Dbalo se především na:

  • správnou nutriční rovnováhu – malá dávka určité živiny nepřinese žádaný efekt, velká zase může způsobit více škody než užitku,
  • vstřebatelnost – je to klíč k tomu, aby multivitamin plnil svou roli,
  • synergii s ostatními živinami – celý komplex musí fungovat vzájemně, vápník musí být například ve správném poměru s hořčíkem atd.
  • absenci alergenů – vybíraly se takové zdroje živin, které nemohou vzbudit případnou alergickou reakci,
  • správné užití bioaktivních forem vitaminů a minerálů – všechny v Multivitaminu Whole Food se přirozeně vyskytují v přírodě,
  • na to, aby zdroje živin nebyly geneticky modifikované – všechny vitaminy, minerály i ostatní živiny jsou 100% přírodní.

 

KOUPIT MULTIVITAMIN WHOLE FOOD

Zpět do obchodu