Kokosový olej: nasycený král

kokosove-oleje-jpg

Kokosový olej je král mezi nasycenými tuky a tvoří pevné místo v životě každého, kdo chce být zdravý, zdraví si udržet a předcházet nemocem.

Jeho největším benefitem jsou jeho pro-metabolické vlastnosti: zefektivňuje metabolismus, podporuje produkci buněčné energie, tepla a funkci štítné žlázy. Tím podporuje hormonální rovnováhu a snižuje vhodně cholesterol.

Může pomoci se ztrátou hmotnosti, pokud to potřebujete, protože pomáhá spalovat tuky a také nemá tendenci ukládat se do tukových zásob. Což ale neznamená, že je vhodný jen pro lidi s nadváhou.

Kokosový olej je velmi stabilní a odolný vůči teplu. Tvoří ho mastné kyseliny (triglyceridy) s krátkým a se středně dlouhým řetězcem (MCT). MCT jsou velmi dobře stravitelné, protože se tráví jinak než ostatní tuky. Nepotřebují k trávení žluč a po vstřebání jdou přímo do jater, kde mohou být metabolizovány jakožto rychlý zdroj energie. Tělo je snadno a rychle zpracovává.

web_1920x837px

Mezi MCT patří kyselina kapronová (C6), kaprylová (C8), kaprinová (C10) a kyselina laurová (C12).

Kyseliny C8 a C10 jsou pravděpodobně rychleji vstřebávány a využity jako zdroj energie (často je najdete jako „výtažek“ v podobě MCT oleje).

Kyselina laurová (C12) má však výraznější protizánětlivé a antimikrobiální účinky (anti -bakteriální, -virotické, -mykotické/kvasinkové a -parazitální). I velmi čerstvé studie ukazují jeho efekt při infekcích způsobených patogeny (vč. covidu), kdy kokosový olej působí protizánětlivě, snižuje C-reaktivní protein (CRP) a urychluje rekonvalescenci.

Kokosový olej obsahuje 40 - 50 % kyseliny laurové, tudíž má silný antimikrobiální efekt a podporuje imunitu. Má však i další pozoruhodné fyziologické vlastnosti, jako je antioxidační, antihistaminový a protirakovinový efekt.

white-sandy-beach-philippines-mindanao-island

POTRAVINA, SUPLEMENT I POMOCNÍK PRO ZDRAVÍ

Podporuje také zdraví trávící soustavy, příznivě působí na mikrobiom i střevní stěnu (syndrom propustného střeva - leaky gut, střevní záněty). Pomáhá ze střev odvádět endotoxiny (jsou produkovány bakteriemi) a odpadní produkty.

Zlepšuje kardiovaskulární zdraví a zdravým způsobem snižuje hladinu cholesterolu k normálu. Nezatěžuje žaludek, játra a žlučník díky vlastnostem MCT již zmíněným.

U dětí i dospělých podporuje také vývoj a činnost mozku vč. léčby a prevence demence, Alzheimera a Parkinsona.

MCT pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulín (a tím zlepšovat inzulínovou rezistenci) a regulovat hladinu krevního cukru i u lidí obézních a s cukrovkou.

Kokosový olej má prokázané antioxidační účinky a mimo jiné také snižuje potřebu vitamínu E, který v těle funguje jako zřejmě nejsilnější antioxidant (PUFA jeho spotřebu naopak – ne náhodou - mnohonásobně zvyšují).

Je tedy patrné, že lidé s již značně podlomeným zdravím mohou z kokosového oleje velmi benefitovat a všichni ostatní obtížím předcházet a prosperovat. A nejen lidé – kokosový olej podporuje také zdraví domácích zvířat.

Více podrobností o mechanismu jeho účinku na metabolismu a procesy v těle (např. stres, nadváha, mozek, cholesterol a kardiovaskulární zdraví) a záživných i zábavných fakt o kokosovém oleji najdete na www.elihealth.cz/kokosovy-olej/

farmar

TYPY KOKOSOVÝCH OLEJŮ A JEJICH SPECIFIKA

Pokud vás od této potraviny, suplementu i léku v jednom odpuzovala představa něčeho, co má lehkou kokosovou vůni a chuť nebo máte v minulosti s kokosovými výrobky negativní zkušenosti, nenechte se odradit.

Kromě klasického panenského (extra virgin) oleje s typicku kokosovou vůní nabízíme také variantu bez vůně (RBD), což je rafinovaný (dezodorizovaný) olej s neutrální vůní a chutí. Pokud se jedná o olej kvalitní (většinou i bio), tak tato šetrná rafinace není žádným škodlivým chemickým procesem – probíhá „stlačením“ přes horkou páru, kdy se odstraní aroma a také zbytkové a potenciálně alergenní látky.

Také u ní nedochází k oxidaci tuků: kokosový olej je totiž sám o sobě tepelně stabilní (RBD i virgin), i proto ho můžete vždy bezpečně konzumovat. Odolá jak tropické teplotě, která ve vašem těle je, tak i většímu zahřátí. Proto v chladu tuhne (podobně jako máslo) a až nad 25 °C se postupně rozpouští a teplu odolává.

Více tipů na použití a jak kokosový olej do stravy a domácnosti zařadit najdete na www.elihealth.cz/kokosovy-olej/.

 

KOUPIT KOKOSOVÝ OLEJ WOLFINO

Zpět do obchodu